Pasaulio sveikatos organizacija apskaičiavo, kad iki 2030 metų 24% pasaulio gyventojų bus nutukę. Nutukimas yra patologija, atsirandanti dėl pakitusio energijos balanso tarp suvartojamų ir suvartojamų kalorijų.
Antsvoris arba nutukimas gali paskatinti žmones susirgti lėtinėmis ligomis ir medžiagų apykaitos sutrikimais, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu, Alzheimerio liga ir vėžiu, kurie yra brangios visuomenės sveikatos problemos ir pagrindinė mirtingumo priežastis visame pasaulyje.
Daugelis žmonių šią problemą tikisi išspręsti vartodami maisto papildus, nes juos galima nusipirkti savarankiškai, juose yra natūralios kilmės molekulių, kurios laikomos negalinčiomis pakenkti sveikatai, o vienintelis jiems reikalingas dalykas – piniginis.
Rinkoje siūlomi papildai, kurių sudėtyje yra maistinių augalinės kilmės molekulių (pvz., pirminių ir antrinių metabolitų, vitaminų ir skaidulų), mikrobų (probiotikų) ir mikrobų kilmės frakcijų (postbiotikų), kurie gali kontroliuoti lipidų ir angliavandenių apykaitą, sumažinti apetitą (sąveikaujant su centrine nervų sistema) ir adipogenezę, paveikti žarnyno mikrobiotos veiklą ir padidinti energijos sąnaudas.
Deja, gausus produktų pasirinkimas ir skirtingi teisės aktai dėl maisto papildų visame pasaulyje gali suklaidinti vartotojus.
Kokie augaliniai preparatai yra pagrįsti moksliškai ir gali turėti įtakos svorio mažinimui?
- Mikiko Watanabe ir kiti analizavo iki 2020 m. kovo mėn. atliktus tyrimus ir atliko jų apžvalgą, siekdami ištirti maisto papildų veiksmingumą ir saugumą mažinant svorį. Buvo vertinimas 21 maisto papildas, iš kurių, pagal atliktus mokslinių tyrimų kriterijus, nustatyta, kad nė vienas iš pasirinktų maisto papildų nebuvo pagrįstas aukštos kokybės įrodymais;
- Aštuoni iš jų (žalioji arbata, baltosios pupelės, kofeinas, kartieji apelsinai, diacilglicerolis (natūralus kelių maistinių aliejų, tokių kaip rapsų ir medvilnės sėklų aliejus, komponentas), resveratrolis (natūralus polifenolis, randamas įvairiose augalų rūšyse, pavyzdžiui, vynuogėse, uogose ir riešutuose), greipfrutas, chromas (būtina maistinė medžiaga, plačiai paplitusi žmogaus mityboje) buvo laikomi paremtais vidutinės kokybės įrodymais;
Žalioji arbata
- Žalioji arbata (GT) yra nefermentuotas, populiarus gėrimas, gaminamas iš Camellia sinensisaugalo lapų, istoriškai naudojamas medicininiais tikslais ir pastaraisiais dešimtmečiais tirtas dėl galimo teigiamo poveikio sveikatai.
- Literatūroje plačiai aptariamas žaliosios arbatos efektyvumas mažinant kūno svorį ir riebalus.
- Remiantis naujausiais moksliniais tyrimais, 100–460 mg per parą turi svorio mažinimo savybių.
Baltosios pupelės
- Baltosios pupelės yra viena Phaseolus vulgaris rūšių, taip pat žinoma kaip paprastoji pupelė, kilusi iš Pietų Amerikos.
- Baltosiose pupelėse gausu baltymų (22–27 % sėklų masės) ir angliavandenių (39–47 % sėklų masės), turinčių daug biologiškai aktyvių junginių.
- Įrodymai, patvirtina baltųjų pupelių nuo 1 iki 3 g per dieną naudojimo teigiamą poveikį svorio netekimui.
Išrūgų baltymai
- Išrūgų baltymai yra vandenyje tirpi pieno dalis ir laikomi didelės biologinės vertės baltymu, apimančiu visas nepakeičiamas 22 aminorūgštis.
- Išrūgų baltymai paprastai yra miltelių pavidalo ir gali būti lengvai dedami į gėrimus ir kai kuriuos maisto produktus.
- Nustatyta, kad išrūgų baltymų vartojimas padidina cirkuliuojančių sotumo hormonų koncentraciją apatinėje žarnyno dalyje, todėl apetitas slopinamas labiau nei kiti baltymai, tokie kaip kazeinas, sojos ir kiaušinių albuminas.
- Be to, jie gali skatinti riebalų masės mažinimą per savo oksidaciją, kartu išsaugant liesą masę.
- Moksliniai tyrimai patvirtina išrūgų baltymų 100–600 g per savaitę vartojimą kaip papildą kartu su pasipriešinimo mankšta arba kaip dietos ribojimo programos dalį, siekiant pagerinti kūno sudėjimo parametrus.
Kava, kofeinas ir chlorogeninės rūgštys (CGA)
- Kava yra vienas populiariausių visame pasaulyje vartojamų gėrimų, gaminamas iš skrudintų kavos pupelių.
- Įrodymai rodo, kad juoda ir žalia kava bei kofeinas ir CGA gali sukelti svorio mažėjimą, todėl jie turėtų būti laikomi nutukimo gydymo priemone.
- Poveikis: alkio slopinimas; energijos sąnaudų stimuliavimas; padidėjusi riebalų oksidacija ir rudojo riebalinio audinio aktyvacija.
Diacilglicerolis
- Diacilglicerolis (DAG) yra natūralus kelių maistinių aliejų, tokių kaip rapsų ir medvilnės sėklų aliejus, komponentas, todėl lengvai dedamas į maistą.
- Poveikis: sustiprinta riebalų oksidacija; sumažėjęs trigliceridų kiekis po valgio.
- Moksliniai tyrimai rodo, kad DAG, vartojamas 1,1–1,2 g per parą, veiksmingai mažina sveikų ir diabetu sergančių asmenų kūno svorį, todėl sumažėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika, o nepageidaujami reiškiniai nepranešami. Todėl gali būti rekomenduojama naudoti jį kaip svorio mažinimo priedą.
Chromas
- Chromas (Cr) yra būtina maistinė medžiaga, plačiai paplitusi žmogaus mityboje.
- Pagrindiniai Cr maisto šaltiniai yra mėsa, riešutai, javų grūdai, melasa ir alaus mielės.
- Tikslus Cr mechanizmas nėra gerai suprantamas, tačiau manoma, kad druskos formos, tokios kaip Cr nikotinatas, Cr chloridas ir Cr pikolinatas, yra susijusios su insulino aktyvumo padidėjimu.
- Cr taip pat gali prisidėti prie svorio mažėjimo slopindamas apetitą ir skatindamas žmogaus termogenezę, jautrindamas insulinui jautrius gliukoreceptorius smegenyse, taip padidindamas energijos sąnaudas. Rekomenduojama 157–1000 μg/dieną.
Resveratrolis
- Resveratrolis yra natūralus polifenolis, randamas įvairiose augalų rūšyse, pavyzdžiui, vynuogėse, uogose ir riešutuose, ir ilgą laiką naudojamas kaip maisto papildas. Jis turi antioksidacinį, priešuždegiminį ir antikancerogeninį poveikį, apsaugo širdį ir neurologinius procesus.
- Tyrimai, patvirtinantys Resveratrolio, kaip vaisto nuo nutukimo, naudojimą, yra prastos kokybės, o jo poveikio klinikinė svarba neaiški. Tačiau į jį būtų galima atsižvelgti, kai jis susijęs su kitomis svorio mažinimo priemonėmis, atsižvelgiant į tvirtus ikiklinikinius įrodymus, faktinį šalutinio poveikio nebuvimą ir nedidelį jo poveikį svorio mažinimui.
Remiantis moksliniais tyrimais, galima daryti išvadą, kad dalis maisto papildų gali turėti nutukimą mažinantį poveikį, jei nėra reikšmingų nepageidaujamų reiškinių. Tačiau nė vienas iš jų negali sukelti kliniškai reikšmingo svorio netekimo, o veiksmingiausi leidžia numesti tik 2 kg. Maisto papildai gali būti alternatyva tradiciniams svorio mažinimo gydymo metodams. Siekiant apsaugoti vartotojus, būtų pageidautina, kad visame pasaulyje būtų parengti bendri teisės aktai, pagal kuriuos gamintojai prieš suteikdami leidimą prekiauti papildais, reikalautų atlikti toksiškumo tyrimus. Šiuo metu rinkoje dažnai galima įsigyti ir įvairių nesaugių preparatų svorio mažinimui be jokio mokslinio pagrindimo ir saugumo įrodymų. Tad rinktis juos reikėtų labai atsakimgai.
Parengta Alytaus miesto VSB, remiantis:
- World Health Organisation Obesity and Overweight. [(accessed on 10 November 2022)]. Available online: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
- Irene Dini 1, Andrea Mancusi Weight Loss Supplements. 2023 Jul 12;28(14):5357. doi: 10.3390/molecules28145357.
- Basciani S., Camajani E., Contini S., Persichetti A., Risi R., Bertoldi L., Strigari L., Prossomariti G., Watanabe M., Mariani S., et al. Very-Low-Calorie Ketogenic Diets with Whey, Vegetable or Animal Protein in Patients with Obesity: A Randomized Pilot Study. J. Clin. Endocrinol. Metab. 2020 doi: 10.1210/clinem/dgaa336.
- Mikiko Watanabe, Renata Risi, Davide Masi, Alessandra Caputi, Angela Balena, Giovanni Rossini, Dario Tuccinardi, Stefania Mariani, Sabrina Basciani, Silvia Manfrini, Lucio Gnessi, and Carla Lubrano. Current Evidence to Propose Different Food Supplements for Weight Loss: A Comprehensive Review. 2020 Sep; 12(9): 2873. Published online 2020 Sep 20. doi: 10.3390/nu12092873.
- Bluher M., Aras M., Aronne L.J., Batterham R.L., Giorgino F., Ji L., Pietilainen K.H., Schnell O., Tonchevska E., Wilding J.P.H. New insights into the treatment of obesity. Diabetes Obes. Metab. 2023;25:2058–2072. doi: 10.1111/dom.15077.
- Moradi S., Ziaei R., Foshati S., Mohammadi H., Nachvak S.M., Rouhani M.H. Effects of Spirulina supplementation on obesity: A systematic review and metaanalysis of randomized clinical trials. Complement. Ther. Med. 2019;47:102211. doi: 10.1016/j.ctim.2019.102211.