Karštis žmones veikia skirtingai. Ilgai trunkantis karštis turi įtakos ir pablogėjusiai žmonių sveikatai: jaučiamas nuovargis, troškulys, svaigsta galva, padidėja kraujospūdis.
Prasidėjus karščiams nuo padidėjusios oro temperatūros labiausiai paveikiami pagyvenę turintys antsvorį, ligoti žmonės ir vaikai.
Užklupus karščiams rinktis reikia šviesesnius drabužius, dėvėti natūralaus audinio, gerai prakaitą praleidžiančius drabužius, nepamirškite apsaugos nuo saulės priemonių, turinčių SPF30 arba SPF50. Nebūti fiziškai aktyviems ir mažiau būti karštyje. Valgyti lengvai virškinamą maistą, nors per karščius gali dingti apetitas. Pas daugelį darže auga agurkai – tai puikus maistas per karščius, be to jų sudėtyje daug vandens. Tokiu orai skysčiai būti mūsų organizmui. Gerti reikia dažniau nei troškina, vengti gėrimų su kofeinu ar saldikliais, negerti labai šaltų gėrimų, jie tikrai nenumalšins troškulio.
Kaip suteikti pirmąją pagalbą jeigu ištiko saulės ar šilumos smūgis? Visuomenės sveikatos specialistai pataria: tokį žmogų nugabenti į vėsią aplinką ar bent pavėsį, jei žmogus sąmoningas – duoti atsigerti vėsaus (bet nešalto) vandens, galima ant kūno uždėti vėsiu vandeniu sudrėkintą rankšluostį ar kitą audinį, kuris yra po ranka. Tačiau jeigu nukentėjusiam būklė negerėja, būtina kviesti greitąją medicinos pagalbą, kad neįvyktų rimtesnių komplikacijų.
Karštą vasaros dieną rekomenduojama išgerti ne mažiau 2,5-3 l skysčių, tačiau reikėtų vengti gėrimų, turinčių kofeino, alkoholio. Štai keletas būdų kaip pagardinti vandenį, kad jis būtų bent kažkiek skanesnis. Prireiks tik keleto ingredientų ir stiklinę vandens išgersite daug skaniau, nei paprastą vandenį. Vanduo – tiesiog neskanus, todėl sunku prisiversti išgerti rekomenduojamą jo kiekį.
Vanduo ruošiamas į ąsotėlį ar kitą norimą talpą įpilant vandens bei sudedant norimus ingredientus. Jei pageidaujama vėsesnio vandens, į ąsotį galima įsidėti ledukų arba palaikyti jį šaldytuve.
Kaip ir kuo paskaninti paprastą vandenį, kad jį būtų maloniau gerti:
Vaisiais. Vanduo su citrina ir mėtomis pats populiariausias variantas. Taip pat galima naudoti greipfruto, apelsino, ananaso, arbūzo ar meliono sultis ar supjaustytus griežinėliais į vandens ąsotėlį pagardinant mėtos šakele.
Uogomis. Vandenį labai greitai galima pasiskaninti sutrinant stiklinėje keletą uogų ar įdedant į ją šaukštą uogienės ir viską užpilant vandeniu. Į vandenį galite įmesti kelias juodųjų ir raudonųjų serbentų kekes, mėlynių, gervuogių ar aviečių šakeles.
Daržovėmis. Vandenį dar gaivesniu padaro keletas griežinėlių agurkų ar supjaustytas rabarbaras. Norintiems kiek švelnesnio skonio, rekomenduojama pagardinti melisa. Į vandenį taip pat puikiai tinka įberti šviežio baziliko lapelių ar čiobrelio šakelę.
Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija
Naudota literatūra:
- Acta Med Indones – Indones J Intern Med • Vol 52 • Number 1 • January 2020 (https://core.ac.uk/download/pdf/327123733.pdf)
- https://journals.lww.com/cmii/fulltext/2020/18020/heatstroke.4.aspx
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30990296/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32291378/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33472088/
- Morris A, Patel G. Heat stroke. Treasure Island (FL). Stat Pearls Publishing; 2019.
- Raj K. Keservani, Rajesh K. Kesharwani, … Anil K. Sharma. (2023). Nutraceutical Fruits and Foods for Neurodegenerative Disorders
- S. Čapkauskienė. (2021). Sveikata lėkštėje