Obuoliai laikomi vienu populiariausių vaisių visame pasaulyje. Juose gausu maistinių medžiagų ir bioaktyvių komponentų – polifenolių, vitamino C, maistinių skaidulų ir pektino, todėl jie yra maistingi ir naudingi vaisiai – ypač vaikams.
Be anksčiau išvardintų gerųjų obuolių savybių, jie taip pat gerina virškinimą. Obuoliai turi daug maistinių skaidulų, kurios yra nevirškinami polisacharidai. Skaidulos, patekusios į virškinimo traktą, sulaiko vandenį žarnyne ir padeda maistui judėti. Taip pat obuoliuose esantis pektinas iš žarnyno pašalina toksiškus metalus, padeda išvengti viduriavimo ir kitų virškinimo ligų.
Šie vaisiai naudingi nutukimo prevencijai ir yra puikus energijos šaltinis. Obuoliai yra nekaloringi, kadangi 85 proc. sudaro vanduo ir tik 0,16-0,18 proc. yra riebalų. Tai yra puikus užkandis vaikams, patenkinantis augančio organizmo poreikius. Obuoliuose esantys angliavandeniai suteikia papildomos energijos. Mažai riebalų turintys užkandžiai užkerta kelią svorio augimui ir nutukimui, sumažina širdies ir kraujagyslių, vėžio ir kitų lėtinių ligų riziką. Obuoliuose esantys polifenoliai ir skaidulos mažina diabeto riziką vyresniame amžiuje.
Obuoliuose gausu vitaminų. Juose yra A, B1, B2 ir C vitaminų, taip pat geležies, kalcio, fosforo ir jodo. Visi šie vitaminai ir mineralai yra svarbūs kaulams, odai ir raumenų audiniams bei visam vaikų kūno augimui. Obuoliuose randami antioksidantai (polifenoliai, vitaminas C ir pektinas), kurie gerina imunitetą, apsaugo nuo infekcijų ir gali užkirsti kelią vėžio, hipertenzijos, astmos, širdies ir kraujagyslių bei neurodegeneracinių ligų išsivystymui vyresniame amžiuje.
Obuoliuose yra pakankamas vitamino C kiekis. Dėl šio vitamino trūkumo sutrinka žaizdų gijimas ir kraujavimas, o dėl užsitęsusios avitaminozės gali išsivystyti skorbutas. Vitamino C trūkumas taip pat yra susijęs su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
Obuoliai vaikams gerina smegenų funkciją, nes juose esantys polifenoliai ne tik turi teigiamą poveikį centrinei nervų sistemai, bet ir padeda išlaikyti smegenų ląsteles sveikas ir stiprias.
LITERATŪRA:
1. Skinner RC, Gigliotti JC, Ku KM, Tou JC. A comprehensive analysis of the composition, health benefits, and safety of apple pomace. Nutr Rev. 2018 Dec 1;76(12):893-909. doi: 10.1093/nutrit/nuy033.
2. Vallée Marcotte, B., Verheyde, M., Pomerleau, S., Doyen, A., & Couillard, C. (2022). Health Benefits of Apple Juice Consumption: A Review of Interventional Trials on Humans. Nutrients, 14(4), 821. https://doi.org/10.3390/nu14040821
3. Waldbauer K, McKinnon R, Kopp B. Apple Pomace as Potential Source of Natural Active Compounds. Planta Med. 2017 Aug;83(12-13):994-1010. doi: 10.1055/s-0043-111898.
4. Schweich M, De VA, Sacré F, Bernard V, Michels V. Le cas clinique du mois. Scorbut, maladie historique ? [Scorbut, historic disease ?]. Rev Med Liege. 2018 Nov;73(11):541-543..
5. D‘Angelo S. Current Evidence on the Effect of Dietary Polyphenols Intake on Brain Health. Curr Nutr Food Sci. 2020;16(8):1170-1182. doi: https://doi.org/10.2174/1573401316999200714160126