Menu Close

Faktai, kodėl svarbu valgyti morkas

  1. Beta-karotenas ir vitaminas A: Morkos yra puikus beta-karoteno šaltinis, kuris organizme virsta vitaminu A. Tyrimai rodo, kad vitaminas A yra svarbus normaliai regos funkcijai, odos sveikatai, kaulų augimui ir imuninei sistemai.
  2. Mažai kalorijų: Morkos yra mažai kaloringos, todėl jas galima įtraukti į įvairias dietas, įskaitant svorio metimą arba palaikymą.
  3. Antioksidantai: Morkos turi antioksidacinių savybių, kurios padeda organizmui kovoti su laisvaisiais radikalais. Antioksidantai prisideda prie ląstelių apsaugos nuo pažeidimų, kurie gali sukelti ligas, uždegimą ir senėjimą.
  4. Vitaminai ir mineralai: Morkos teikia įvairių vitaminų (pvz., vitaminai C, K, B6) ir mineralų (pvz., kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies), kurie yra svarbūs įvairioms kūno funkcijoms.
  5. 88 procentus morkose sudaro vanduo: Morkos yra puikus produktas ne tik užkąsti, bet ir troškuliui numalšinti.
  6. Sveika oda: Dėl beta-karoteno, morkos gali prisidėti prie sveikos odos spalvos ir elastingumo.
  7. Imuninė sistema: Morkos stiprina imuninę sistemą, dėl jose esančių vitaminų ir antioksidantų.
  8. Gerina smegenų ir nervų sistemos veiklą: Morkos gerina atmintį.
  9. Žaizdų gijimas: Morkose esantis vitaminas C gali padėti žaizdoms greičiau gyti ir skatinti kolageno gamybą.
  10. Morkos padeda kovoti su senėjimu: Morkose esantis beta karotinas veikia kaip antioksidantas ir apsaugo nuo ląstelių pažeidimo per medžiagų apykaitą. Taip pat lėtina ląstelių senėjimą.
  11. Padeda išvalyti organizmą: Vitaminas A padeda kepenims pašalinti iš organizmo toksinus. Taip pat sumažina tulžies ir riebalų kiekį kepenyse. Morkų skaidulos padeda išvalyti žarnyną ir pagreitina toksinų pasišalinimą.

 

Pateikta informacija apie morkų naudą yra pagrįsta moksliniais tyrimais ir bendrais maisto mokslų principais. Žemiau pateikiama šaltiniai:

  1. Benton, D.; Young, H.A. Role of fruit juice in achieving the 5-a-day recommendation for fruit and vegetable intake. Nutr. Rev. 2019, 77, 829–843. [Google Scholar]
  2. Blaner WS. Vitamin A and Provitamin A Carotenoids. In: Marriott BP, Birt DF, Stallings VA, Yates AA, eds. Present Knowledge in Nutrition. 11th ed. Cambridge, Massachusetts: Wiley-Blackwell; 2020:73-91.
  3. Carazo A, Macakova K, Matousova K, Krcmova LK, Protti M, Mladenka P. Vitamin A update: Forms, sources, kinetics, detection, function, deficiency, therapeutic use and toxicity. Nutrients 2021;13:1703. [PubMed]
  4. Dwyer J, Saldanha L, Haggans C, Potischman N, Gahche J, Thomas P, et al. Conversions of β-carotene as vitamin A in IU to vitamin A in RAE. J Nutr 2020;150:1337. [PubMed]
  5. Čapkauskienė, Sveikata lėkštėje. 2021;155-157.

 

Skip to content